Mūsų istorija

Lietuvos Nepriklausomybės atgavimas išlaisvino lietuvių verslo ir kūrybiškumo idėjas, atverdamas neribotas platumas sumanymams realizuoti. Įkvėpti tautinio atgimimo keturi ambicingi draugai Kėdainiuose iš peties ėmėsi verslo bei šalies gerovės kūrimo. Smalsumas, drąsa ir įkvėpimas – „Daumantų“ pagardų gamintojų sėkmės formulė, padėjusi įgyti vartotojų ir partnerių pripažinimo kapitalą.

Pradžia – prekyba žaliavomis ir žuvimi

1991 m. veiklūs ir energingi akcininkai,  susidėję vos po kelis šimtus rublių įkūrė uždarąją akcinę bendrovę „Veikla“ ir ėmėsi prekybos žaliavomis. Partnerių veržlumas pasireiškė iškart – 1992 metais buvo atidaryta pirmoji maisto prekių parduotuvė Kėdainiuose, pradėtas formuoti nedidelių parduotuvėlių tinklas rajono miesteliuose. Po metų Kėdainių senamiestyje duris atvėrė tuo metu labai išskirtinis restoranas „Pirkliai“. Dar po metų 1994 metais buvo atidarytas žuvies perdirbimo cechas. 1995 metais įmonė savo žuvies gaminius pirmą kartą pristatė „AgroBalt“ parodoje. Ši veikla ir buvo startas dabartinei pagardų gamybos įmonei Kėdainiuose atsirasti.

Pritrūkom majonezo? – pasigaminsime patys!

Dėl pasikeitusių gyventojų ir įmonių poreikių bei tuo metu labai sudėtingų tiekimo sąlygų iš kaimyninės Lenkijos, 1996 metais įmonė pritrūko majonezo, kurio reikėjo žuvies gaminiams ir užkandoms ruošti. Tai paskatino bendrovės vadovus imtis majonezo gamybos. Vadovai prisimena, kad užgardus, kuriais pagardindavo silkę, kad žmonės ją galėtų nusipirkti parduotuvėje jau paruoštą, tuomet pirko iš Lenkijos. Majonezo Lietuvoje trūko, o tiekimas iš kaimyninės šalies ne visada vyko sklandžiai. Būdavo, kad nemaži jo kiekiai sugesdavo laukiant eilėse Rusijos pasienyje. „Ir vis dėlto, ne tiek majonezo poreikis, kiek smalsumas „O kaip gi tą majonezą gamina? Ar mes negalėtume patys pabandyti?“ paskatino mus ant gręžtuvo primontavus sparnuotę paprastame emaliuotame kibire suplakti pirmąjį „Daumantų“ majonezą. Tiesa, šį vardą jis gavo truputį vėliau. Tas pirmasis bandymas užtruko pusantrų metų. Buvo rizikinga, bet įdomu ir mums pavyko, o ir rezultatas nenuvylė. O paskui didėjo „kibiras“ ir kaskart gerėjo bei skanėjo mūsų majonezas,“ ─ pasakoja Saulius Grinkevičius.

Greitai išplėtėme gaminių asortimentą

1996 m. įmonė „Vesiga“ savo veiklą pradėjo kaip užgardų ir pagardų gamykla bei tapo rimtu konkurentu vienintelei nuo sovietmečio respublikoje egzistavusiai majonezo gamyklai. Prasidėjo unikalių europietiško majonezo skonio receptūrų kūrimas, buvo tobulinamas gamybos procesas, perkami įrengimai. Beveik iš karto – 1997 metais – bendrovė ėmėsi gaminti kečupą, o  2000 metais prasidėjo ir pomidorų padažų gamyba. 2001 metais įmonė iš mažučio cecho persikėlė į naują, šiuolaikišką ir kompaktišką pastatą. Įsigijo ir pradėjo eksploatuoti moderniausius gerai žinomų užsienio gamintojų, tokių kaip „Manzini“, „Motovario“, „Siemens“, „Willet“, „Sato“, „Beil“ technologinius įrengimus. Per parą įmonėje buvo galima pagaminti 45 tonas majonezo ir 15 tonų pomidorų padažų.  

Įsiveržėme į Europą  

2006 metais įmonė pradėjo aktyviai ieškoti eksporto galimybių į Europos šalis. Dinamiškai naujų rinkų paieškai ir eksporto plėtrai įmonė pasinaudojo Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama.  Kasmet aplankome ir savo produkciją pristatome didžiausiose tarptautinėse maisto produktų, gėrimų ir viešojo maitinimo parodose visame Pasaulyje. 2010 m. įmonė eksportavo prekių už 6 mln. litų, 2011 m. –  9 mln. litų, 2012 m. – 12 mln. litų, 2013 m. – 15 mln. litų. Lietuvos pramonininkų konfederacijos konkurse už proveržį Europos rinkoje įmonė buvo pripažinta „Metų eksportuotoju 2011“. Didžioji dalis padažų ir majonezo iškeliauja į Skandinaviją, nes yra patogi šalių geografinė padėtis ir puikiai išvystytas transportas. Gaminiai keliauja į Suomiją, Daniją, Vokietiją, Angliją, Airiją, Latviją, Slovėniją, Švediją, Lenkiją, Saudo Arabiją, Rusiją, Ukrainą, Baltarusiją bei kitas šalis.

Visada turime ką pasiūlyti

Šiandien įgytos patirties ir sukauptų žinių pagrindu nuolat kuriame naujas pagardų receptūras ir tobuliname tai, kas sukurta panaudojant naujausius išradimus ir technologijas. Pasak vadovo, įkvėpimas išbandyti ir pritaikyti viską savo fabrike ateina  vos tik sužinai ką nors naujo arba į galvą šauna kokia idėja. Drąsiai keitėme pakuotes. Iš tuo metu įprastų 250 gramų talpos indelių perpylėme majonezą į dvigubai didesnius, vėliau į dar didesnius kibirėlius. Pirmieji pateikėme savo produkciją patogiuose naudoti maišeliuose. Pirmieji priėmėme iššūkį gaminti sertifikuotus ekologiškus produktus, pirmieji pagaminome gaminius be E raide žymimų maisto priedų ir konservantų; pirmieji pagardinome majonezą krapais, vėliau praturtinome majonezą Omega 3 rūgštimis, pagaminome kečupą su afrodiziakais. Kai tik moterys pradėjo skaičiuoti kalorijas, sukūrėme neriebaus majonezo receptą, kuris populiarus iki šiol. Esame užpatentavę tris išradimus. Sukūrėme majonezinių padažų liniją. Dabar pradėjome pakuoti pagardus į mažus (mini) maišelius.

2013 m. kovo 22 d. įmonė savo pavadinimą iš „Vesigos“ pakeitė į „Daumantai LT“. Taip priartinome  bendrovės pavadinimą prie vartotojų pamėgto ir jiems gerai žinomo prekės ženklo – „Daumantų“.

Naujienos

2017. 05. 23
Bičiulių parama padėjo laimėti

„Daumantų“ pagardų gamintojai džiaugiasi sunkiaatlečio Egidijaus...


 

2017. 05. 22
"Daumantų" susikūrimo istorija

Internetinio portalo „Lietuvos žinios“ projektas #augulietuvoje...