Atgal

Veikla / 2017 07 17
Kėdainiai šventė jubiliejinę Agurkų šventę

agurkai2-041c93cb8e225c4638510c92063f09ea.jpg

Ir agurkų, ir gardžių patiekalų iš agurkų Kėdainiuose netrūksta, todėl Kultūros centras kasmet visus kviečia į Agurkų šventę. Jubiliejinė, 20-oji, Agurkų šventė miesto parke vyko liepos 15 dieną.

Kasmet po staigmeną

Šių metų organizatorių staigmena - daržovių mados. Floristas Modestas Vasiliauskas kūrė  suknelių kompoziciją  iš skirtingų vasaros gėrybių – agurkų, burokėlių, svogūnų, morkų, šparaginių pupelių.

Be minėtos atrakcijos šventėje buvo galima susipažinti ne tik su kėdainietiškais patiekalais, žaidimais, bet ir su penkių Lietuvos regionų kulinariniu paveldu – aukštaičiai iš Ukmergės kepė šakotį, žemaičiai iš Telšių gamino  kastinį ir cibulynę, dzūkai iš Varėnos virė grybienę, suvalkai demonstravo „Zanavykų ragaučių“, o svečiai iš Mažosios Lietuvos mokino, kaip paruošti ir kepti žiobrius ant žarijų.

„Daumantų“ prizas iškeliavo į Josvainius

Pagrindinis Agurkų šventės akcentas -  šeimininkių varžytuvės. Šiemet 11 šeimininkių iš daržovių ir vasaros gėrybių kūrė paveikslus. Geriausiai komisijos buvo įvertinta šeimininkė iš Josvainių. Jos paveiksle  buvo sudėliota meilė Lietuvai. Joana Lukošienė ir buvo pripažinta geriausia Kėdainių krašto gaspadine. Moteriai atiteko pagrindinis „Daumantų“ pagardų gamintojų prizas: gausus krepšys „Daumantų“ pagardų.

Skonio meistro patarimai

Algis Kairys, „Daumantų“ pagardų kūrėjas ir skonio meistras teigia, kad švieži, gaivūs, traškūs agurkai  pabarstyti druska ir pipirais su šaukštu grietinės, majonezo ar majonezinio padažo, aliejaus tinka prie įvairiausių mėsos patiekalų.

„Šviežias agurkas puikiai tiks prie kiaulienos ar vištienos kepsnio, naminio rūkyto kumpio ar šoninės, įvairių paštetų. Agurkai taip pat puikiai tinka su krapais. Tai tobulas klasikinis derinys. Jis naudojamas ir šaltibarščiuose. Šios daržovės skoniu puikiai viena kitą papildo“, - sako A. Kairys. 


Naujienos

2017. 09. 21
Lietuviai neatsispiria grybams: ir sūriu apkepa, ir baltą mišrainę pagardina

Šviežios voveraitės arba baravykai, pakepinti ant sviesto su bulvėmis...


 

2017. 08. 04
Garstyčių diena: kodėl jas vertina prancūzai ir lenkai, bet pamiršta lietuviai

Garstyčios yra vadinamos vienu iš seniausių prieskonių, kuris buvo...